O prijelazu na DVB-T2

DVB-T2 prijelaz je aktivnost koja je započela u rujnu 2019. a završit će 12. studenog 2020. godine čime će se zemaljski TV signal prebaciti na najnoviji DVB-T2 standard.

Zemaljski TV signal je tehnologija koja zrakom (eterom) odašilje TV signal nacionalnih, regionalnih i lokalnih TV nakladnika, a građani ga gledaju besplatno na svojim TV uređajima koji su spojeni na TV antenu ili antensku instalaciju u zgradi.

Gledatelji trebaju imati TV prijamnik koji može primati DVB-T2/HEVC-H.265 signal. Ako TV prijamnik nema tu mogućnost, mogu kupiti digitalni prijamnik (set-top-box) koji podržava DVB-T2/HEVC, ili novi TV.

OIV preporučuje uređaje koji su OIV certificirani. Pročitajte više ovdje.

Prelaskom na DVB-T2 signal omogućuje se emitiranje slike u HD (High Definition) kvaliteti za sve TV nakladnike (nacionalni, regionalni i lokalni).

Osim toga, tu su nove i interaktivne usluge na besplatnoj zemaljskoj televiziji (HbbTV).

Potpuni prijelaz na DVB-T2 završiti 12. studenog 2020 godine. Tada će se ugasiti postojeći DVB-T signal. TV uređaji koji ne podržavaju primanje DVB-T2 signala ostat će bez slike.

Gotovo svi TV programi se od 12. studenog 2019. godine odašilju u HD kvaliteti na novom DVB-T2 signalu, koji pokriva više od 97% stanovništva RH. Saznajte više ovdje.

OIV (Odašiljači i veze d.o.o.) je državna tvrtka koja upravlja nacionalnom infrastrukturom za emitiranje zemaljskog TV (i radio) signala. Više o OIV-u saznajte ovdje.

OIV je nositelj procesa prijelaza na DVB-T2 signal.

Digitalni multipleks, kraće MUX, je paket TV programa i drugih usluga koji se odašilju na jednom UHF kanalu - frekvenciji. MUX M2 koristi DVB-T2 standard kojim se prenose svi TV programi u HD kvaliteti.

Provjera sposobnosti TV-a ili digitalnog prijamnika za primanje DVB-T2/HEVC-H.265 signala

OIV ceritificiranoOIV izdaje proizvođačima certifikat za one modele TV uređaja i digitalnog prijamnika (tzv. set-top-box) koji podržavaju HbbTV i DVB-T2/HEVC-H.265 signal. Proizvođači mogu tim certifikatom označiti takve prijamnike.

Više pročitajte na ovom linku.

Koristite ovaj link i provjerite svoj TV prijamnik. Ako vaš model nije na popisu certificiranih prijamnika ili je stariji pa više nije u prodaji, koristite web stranice proizvođača ili provjerite dokumentaciju koju ste dobili uz TV.

Ne utječe. Te usluge se zbog DVB-T2 prijelaza ne mijenjaju.

Ako vaš TV podržava DVB-T2/HEVC – hoćete. Ako ne podržava - nećete! Provjerite ovdje da li vaš TV podržava DVB-T2.

Ne. Prijamnik koji ne podržava HEVC neće moći primati TV programe.

Kupovina OIV certificiranog TV-a ili digitalnog prijamnika

Ako želite i dalje koristiti svoj postojeći TV prijamnik koji u sebi nema DVB-T2 HEVC birač kanala dovoljno je za prijam programa kupiti novi samostalni DVB-T2 HEVC prijamnik (STB).

Pri tome obratite pažnju da STB uređaj ima izlazne priključke koji odgovaraju priključcima na vašem (postojećem) TV prijamniku (RCA, SCART ili HDMI). Naime, većina novih STB prijamnika ima samo HDMI priključak.
Napominjemo da Vaš TV prijamnik neće moći prikazivati TV programe visoke razlučivosti (HD) ako STB prijamnik spojite preko SCART ili RCA kabela već će program (slika) biti SD razlučivosti.

Certificirani TV uređaji i prijamnici će uskoro biti dostupni kod svih vodećih prodavača TV opreme (dućani i web shopovi). Obratite pažnju da li se na TV uređaju, prijamniku, pakiranju ili uz opis prijamnika u web shopu nalazi znak OIV certificirano.

Koristite ovaj link i provjerite da li je taj model prijamnika certificiran.

Antena

U pravilu se koristi postojeća UHF antena, a preporučuje se korištenje vanjske UHF antene. Ako koristite antenu s pojačalom, obratite pažnju na njihovo napajanje. Napajanje može doći ili iz TV prijamnika, STB-a ili iz adaptera za napajanje, ali ne i jedno i drugo. Svakako provjerite postavke na vašem DVB-T2 HEVC prijamniku.

U pravilu nije potrebno dodatno podešavanje antene, no u slučaju problema u prijamu svakako treba provjeriti usmjerenje antene prateći kvalitetu signala na TV prijamniku ili STB-u.

Ujedno predlažemo da podešavanje i usmjeravanje antene te spajanje antenske opreme prepustite ovlaštenom stručnjaku (provjera antene, antenskog kabela, ispravnost priključka i spojeva jer to bitno utječe na stabilan i kvalitetan prijam signala).

Za postizanje najboljeg mogućeg prijama na pojedinoj lokiji potrebno je precizno usmjeravati antenu uz istovremeno praćenje pokazivanja kvalitete i jakosti signala u % na TV prijamniku ili STB-u (zasebnom digitalnom prijamniku), pri čemu je primarna kvaliteta signala. Prijamnik je potrebno "staviti" u način rada ručnog pretraživanja i namjestiti frekvenciju ili kanal. Prilikom svake promjene smjera antene potrebno je pričekati nekoliko sekundi kako bi prijamnik mogao procesirati signal i reagirati na promjenu smjera antene.

Ako postoji mogućnost, preporučujemo da antenu postavite na krov kuće kako biste izbjegli utjecaj reflektiranog signala od bliske prepreke, susjednih zgrada u smjeru odašiljača.

Ponegdje, zbog istokanalnog rada više odašiljača (SFN mreža) ili ako ne postoji izravna optička vidljivost prema odašiljaču, smjer antene treba odrediti tako da se postigne čim veće pokazivanje jačine i kvalitete signala na prijamniku. U tom slučaju smjer antene ne mora nužno biti prema dominantnom odašiljaču.

Sobna antena se u pravilu ne preporučuje. Ipak, u mjestima koja su bliže odašiljaču i u području jačeg signala, prijam je moguće ostvariti i sobnom antenom.